KURIOSA

Genom åren har den ena och andra traditionen etablerat sig bland medlemmarna. Förutom den legendariska Friedmans ramsan finns det även många fler fina traditioner som kören håller vi liv och bygger vidare på.

 

Körhelg

körhelg-Anna.jpg

Under hösten åker kören iväg en helg för att intensivt repetera terminens repertoar och samtidigt umgås. Detta brukar vanligen vara det första tillfället för många av kören nya medlemmar att lära känna körens traditioner och få göra det vi älskar mest. Nämligen att musicera tillsammans. 


KÖRRESAN

Kören har en gång per termin en intensiv repetitionshelg. På våren åker kören vanligen på en lite längre resa och har genom åren hunnit med att besöka många länder i Europa. Allt ifrån inhemska destinationer som Åre till östeuropeiska småstäder som Tivat i Montenegro eller en av den klassiska musikens huvudstäder som Salzburg. Dessa resor brukar innebära mycket jobb men också mycket glädje.

Skärmavbild 2018-03-22 kl. 15.36.14.png

StrutVERKTAD & KRANSVERKSTAD

Skärmavbild 2018-03-22 kl. 15.25.10.png

Inför lucia gäller det att förbereda sig och då passar kören på att dela upp sig för att konstruera luciastrutar och kransar. Givetvis passar kören på att anordna knytkalas där man äter julbord och sjunger lite julsånger. Ett av körens många sociala tillfällen när man inte repeterar eller uppträder. 


Lucia

Kören finansierar sin verksamhet genom framträdanden för företag och organisationer. Den intensivaste perioden för oss är kring lucia då vi uppträder för ett 20-tal företag och organisationer. Bland annat har vi haft nöjet att uppträda på Finansdepartementet då vi bland annat fick nöjet att träffa finansminister Magdalena Andersson som dagen till ära inte tackade nej till att låna en strut för ett foto. 


NobelPristagaren i ekonomi

Nobelpristagaren i ekonomi 2014 Jean Tirole önskade sig en bild med oss vilket vi glada ställde upp på.

Nobelpristagaren i ekonomi 2014 Jean Tirole önskade sig en bild med oss vilket vi glada ställde upp på.

Nobelpristagaren i ekonomi håller varje år en föreläsning på Handelshögskolan. Körens namn kommer just från ett av dessa tillfällen när 1991 Professor Milton Friedman besökte Handels och kören hade fått i uppgift att framföra två sånger. En fantastisk historia som du kan läsa mer om här. 
På senare år har vi äran att dels framföra ett kortare luciatåg i slutet på föreläsningen men även underhålla på den efterföljande lunchen. 


FRIEDMANSMEDALJEN

IMG_0562.JPG

Likt många andra studentkårer belönar även vi hårt arbete med en medalj. Friedmansmedaljen delas ut till varje medlem som varit del av kören i minst 1 år. Medaljens framsida pryds av Friedmans logga och på dess baksida graveras varje medlems antagningsår in. Bandet är i Friedmans signatur färg blå. Medaljen bärs sedan bland annat i samband med Handelshögskolans officiella ceremonier. 


ApostlarGÄRNING

Varje ny medlem har uppgiften att göra en apostlargärning. Det innebär att man gör något typ av uppträdande, sjunger en sång, spelar ett instrument, läser upp en dikt eller annat. Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad en apostlargärning kan vara. Varje apostlargärning brukar inleddas med att att någon drar igång: “AAaaaapostlargärning, apostlargärning, apostlargärning, vem har inte gjort sin apostlargärning”. Desto tidigare i sin Friedmans karriär som medlemmar har gjort sin apostlargärning desto lättare känns det och desto lägre är förväntningarna när ramsan växer sig starkare! Att spontant göra ett uppträdande på en sittning är ett perfekt tillfälle!


TEMASITTNINGAR

Tema Howdy Partner

När kören anordnar sittningar är det alltid med ett specifikt tema. Körens medlemmar får då i uppgift att klä ut sig och det är bara fantasin som sätter gränserna för hur mycket man gå in för temat. En klassisk devis brukar vara, desto mer, desto bättre. Tack vara att vi alltid har fantastiska festsjälar har kören haft olika temasittningar mellan så vitt skilda teman som filmernas värld och ålderdomen gyllene tid.


Studentoverall (ovve)

Studentoverall är en ett av de främsta studentikosa kännetecknen. Inom Handelshögskolans studentkår bar ifrån början alla medlemmar en lila overall som är kårens signaturfärg.
Användningsområden: I olika avslappnade sammanhang när man ville visa att man tillhörde Handelshögskolans i Stockholm studentkår: Valborgsfiranden, Quarnevalen, Kårstyrelsens representation externt eller internt, t.ex. Rebusjakten och skiften eller fester med andra föreningar på Enoksro, samt i Friedmans Apostlar. Vissa fester var uttalade overallfester. Som synes på fotona fick man medaljer på olika fester och på en står det kort och gott ”HHSS Overallfest 1991”!
Vanligt inslag på overallfester var caps, d.v.s. kapsylprickskytte i ölplastglas och öldrickande, varvid overall var oumbärlig.

Exempel på andra medaljer påminner om MEGA 1993 (konferens och fest i samarbete med Föreningen ekonomerna), HDK 10 år 1992, Lucia 1992 (!), SMEK 1993, Friedmans 5 år jubileumsfest 1994(!), Sjöslaget 1994. Ovan overall längst till vänster tillhörande Friedmans Apostlar ordförande 92/93 Eva Emfel var även stolt innehavare av pommes frites-smurf i Handelsband med texten t.f. Ordförande Friedmans 1992-1993.
Det var vanligt att klippa av en arm eller ben och byta till sig en annan färg. Eller byta till sig tygmärken mellan utskott och mellan högskolor. Medaljerna är allt från ”Näringslivsutskottet Växekon”, ”Farmis Uppsala”, Ingenjörssektionen KTH till PU 93/94 som tagit fram ett märke i samband med att de åkte till Mallis!
Senare började de olika utskotten och projekten bära overall i sin egna projekt/utskotts specifika färg. Kårstyrelsen (KS) bär fortsatt lila, programutskottet (PU) bär röda och Friedmans Apostlar (FA) overallen och hoodien är idag mörkblå i enlighet med körens signatur färg.