ÅRSBERÄTTELSE 2020/2021

Allmänt
Att jobba som ett team har gått jättebra! Vi hade till stor del nytta av att vi redan kände varandra genom att ha varit i projektet tillsammans i åtta månader innan vi klev på som ny styrelse. Naturligtvis tvingade Covid-pandemin oss att flytta våra möten under senare delen av vårt år online, vilket gjorde det tuffare, men vi lyckades ändå hålla energin uppe och samordna arbetet med projektet.

Årets projekt har ställts inför många utmaningar på grund av Covid, men trots detta har vi lyckats hålla projektet vid liv. Året började med Friddes första Enoksro-fest (skiftessittningen) på länge, som visade sig vara det sista liveevenemanget tillsammans innan sommaren. När pandemin väl kom till Sverige kunde vi inte längre hålla repetitioner och var tvungna att vara innovativa för att komma på nya sätt att sjunga och interagera. Varje tisdag kväll samlades kören över Zoom för att ta en drink och prata med varandra precis som förr. Dessutom bestämde vi oss för att testa ett nytt uppträdandekoncept där alla fick spela in sig själva när de sjunger hemma och sedan satte styrelsen ihop detta till ett komplett framträdande. Detta bidrog verkligen till att medlemmarna kände att kören kunde leva vidare trots Covid.

Då läget var allt annat än optimalt för körer jobbade vi hårt under rekryteringen med en konsekvent närvaro på sociala medier och genom att knyta an till små under introt. Detta visade sig vara framgångsrikt då antalet ansökningar var högt.

Eftersom vi genererar större delen av våra intäkter under Lucia genom att sjunga på olika företag var det avgörande för oss att tidigt formulera ett antal olika strategier för hur vi ska hantera olika scenarier kopplade till Covid. Hösten började bra eftersom många när de nådde ut till företag var väldigt glada över att boka oss. Men när Covid-situationen intensifierades blev företagen mer tveksamma och vi insåg att vi var tvungna att gå vidare till en annan av våra strategier - den digitala. Tack vare tidig planering lyckades vi spela in Luciaföreställningen personligen, vilket gjorde att vi kunde sälja digitala föreställningar till företagen och därmed generera åtminstone en del av de intäkter vi normalt gör. Föreställningarna uppskattades också mycket av studenter, alumner, familj och företag: "Jag vill tacka för den härliga digitala luciaföreställningen på SSE. Det var så rörande och extra värdefullt ett år som detta. Tack för att du gav lite ljus i dessa tider.".

Höjdpunkter från året
Digitala master och kandidatdiplomeringen, roligt att få göra proffsiga inspelningar i atriet som senare visade för alla diplomander.
Sittningsframträdanden, HMGPSS (hur-man-går-på-sittning-sittning) och Gasquen fick tyvärr alla genomföras digitalt men vi kunde ändå bidra med lite skönsång den vägen.
Körhelgen, ett av få fysiska event vi hann genomföra ute på Barnensö innan strängare restriktioner infördes. En fantastisk helg att umgås som tack lov gav alla våra nya medlemmar chansen att uppleva vår gemenskap.
ABC sittning (Anything-but-cup), tack vare årets festsjäl fick vi återigen prova på en ny temasittning. Självklart var det succé!
Survival of the Friddest banquet, ytterligare ett legendariskt tema på en sittning. Bara fantasin satte gänserna för både utklädnad och upptåg!

Möjligheter och utmaningar
Trots utmaningarna från Covid (se ovan) har det också öppnat upp våra ögon för ett nytt sätt att arbeta, nämligen digitala föreställningar. Det här kan vara ett bra sätt att utöka våra erbjudanden och generera mer intäkter och ett mer flexibelt sätt att arbeta. Genom att spela in till exempel luciaföreställningar i förväg och sälja dessa till företag, antingen till reducerat pris, eller fokusera på företag med en stor del av anställda som arbetar hemifrån, skulle kören kunna öka intjäningen. Vi är normalt begränsade av det faktum att Lucia bara är en dag, och därför bara har en möjlighet att uppträda under cirka 15 timmar. Med inspelningar kunde vi gå förbi denna gräns.

Internationaliseringen av SSE och SASSE har drivit styrelsen och kören att förbättra inkluderingen av internationella körmedlemmar. Tidigare styrelser har arbetat hårt med att försöka överföra körens officiella språk till engelska, och vårt mål var att se till att detta kontinuerligt betonas för att säkerställa att internationella studenter känner sig inkluderade och som en del av vår kör. Som ett resultat hade detta också lett till ett större utbud av låtar att välja på, då vi nu är mer benägna att välja engelska låtar utöver de svenska vi tidigare fokuserat på.

Sammanfattande kommentar
Det senaste året har varit en stor utmaning för ett projekt som vanligtvis beror på fysisk närvaro. Trots detta har Friedmans apostlar visat en kämpaglöd och gett en känsla av gemenskap för våra medlemmar. Samtidigt som många planerade evenemang har fått ställas in eller skjutas upp, har vi också hittat en ny plattform i digitalt format som framtida styrelser kan utnyttja.

Vi är övertygade om att Fridde är i de bästa händerna med den nya styrelsen; de kommer att göra fantastiska saker! Lycka till till våra efterträdare: Ellen, Malkolm och Jakob.

Agnes Erlandsson
Ordförande Friedmans Apostlar 2020/2021