Ramsan

Friedmans ramsan är en av våra finaste traditioner som inte minst binder samman generationer av medlemmar. Att vara en del av kören innebär att man spenderar mycket tid med varandra. Det är framträdanden, repetitioner, resor och sociala tillställningar. All denna tid leder givetvis till att man minst en gång per år upplever något alldeles extra minnesvärt. Denna händelse har sen av tradition förevigats i den så kallade Friedmans ramsan som framförs både med utrop och rörelse efter den studentikosa avtackningen av uppskattade framträdanden
 "Det var det bästa, det bästa vi ha hört..."

 

POLISESKORT
År 2018 - Shkodër, ALBANIEN

Även detta år valde vi att anordna repetitionsresan till balkan. Denna gång gick resan via en flygplats i Montenegro med buss över den albanska gränsen och vidare till staden Shkodër. Här lyckades vi hitta ett prisvärt boende "en bit" utanför staden i ett område vi upplevde som trevligt. En kväll efter en fantastisk middag med mycket sång och efterföljande besök på stadens lokala nöjesscen tänkte vi ta taxi hem. Döm om vår förvåning när inte en enda taxi gick att hitta för att inte tala om avsaknaden av allt annat liv förutom ströhundar. Till slut kom istället en albansk polisbil som ej rekommenderade oss att försöka gå hem till vårt boende. Istället krävde de bestämt att de skulle köra oss tillbaka. Så vi fick snällt hoppa in, blåljusen på, en och annan omväg togs men till slut hade den albanska polisen kört hem oss till vårt boende. 

Viva Italia
År 2017 - Tivat, Montenegro

Året var så äntligen kommen! En passionerad kör behöver självklart besöka ett passionerat land när det ska på körresa. Sagt och gjort bokades med en fantastisk framförhållning en resa till Italien. Flyg, boende, transfer och aktivitet var planerade. Ett vacker hus bokades där alla Fridmäningar kunde bo tillsammans och njuta av det italienska livet. Men så en dag kom ett mejl från ett flygbolag “att rutten ställts in och att pengar för biljetter skulle skickas tillbaks”. Då inget annat flygbolag heller var intresserad av ett gäng skönsjungande sångfåglar från norra Europa fick dessa rikta blickarna österut och reste istället till Montenegro och en ort som bjöd på italienskt väder, goda viner, mat och dryck av världsklass… nästan som Italien, och kanske till och med lite bättre.

Hybris
År 2016 - Amsterdam, Holland

2016 var året då Friedmans Apostlar insåg att man med 100% sannolikhet är världens bästa och vackraste kör. Troligtvis även den som sjunger absolut finast och renast. Denna insikt kom efter ett fullkomligt magiskt uppträdande i Stockholms stadshus “Gyllene Salen”, då man framförde “Fix you” inför en lyrisk skara diplomander. Kören kunde inte riktigt släppa hur bra man var, så förutom att man firade med att efter middagen äga Blå Hallens dansgolv i den traditionsenliga “friedmans-ringen”, så levde man sedan för evigt i tron om att ingen - ingen - kör är bättre än Friedmans.

Prinsselfie
År 2015 - Belgrad, Serbien

Tack vare festsjälen Matilda Waldner fick vi nöjet att uppträda på den så kallade Pokergalan på Advokatbyrå Cederquist. Efter två lyckade uppträdanden skulle detta så klart firas med att i vanlig ordning ta över dansgolvet. Att det var fribar försämrade inte nöjet och det tisslades bland de andra gästerna som undrade om vi var inhyrda festhöjare tro. Bland dessa gäster fanns även Anders Borg (dåvarande finansminister) och prins Daniel. För att föreviga denna kväll ville givetvis båda dessa celebra personer ta en selfie med oss… eller om det var tvärtom. Ingen minns men det var iaf en fantastisk kväll likt många andra med Friedmans.

Möhippa
År 2014 - Krakow, Polen

Detta utspelade sig under en fantastisk körsittning på den smått legendariska Restaurang Pong på Drottninggatan. Friedmans hade en chambre separée denna kväll, men under det tredje återbesöket till den slarvigt uppslängda buffén för att hämta fler vårrullar, så upptäckte herrarna i kören att det var en möhippa i rummet brevid. Friedmans herrar (även kallade “Handelsmännen”) bestämde sig då för att gå in i detta rum och sjunga en klassisk “Kom du ljuva” till den blivande bruden. Uppträdandet blev såklart en massiv succé, och kort därefter kommer hela möhippe-gänget in i Friedmans rum och bjuder på shots till alla. Spola fram cirka 2h och många shots, så fortsätter historien med att den blivande bruden bjuds på en striptease (inför allmän beskådning) av en glad tenor och en möjligen berusad bas. Akten avbröts när bara kalsongerna återstod att ta av.

Richie
År 2013 - Istanbul, Turkiet

970085_10151378267822581_1382664656_n.jpg

Detta år arrangerades körresa till Istanbul, och en i resegruppen hade fått tips från hotellägarens kompis vid namnet Richie om en “superbra” klubb som hans kompis ägde där vi skulle få bra grupp-priser. Hela kören följde då med Richie, som för övrigt hade ett något unikt utseende, på en vandring genom Istanbul som i mitt minne tog säkert 2h. Väl framme, så var klubben värdelös och helt tom.

B-kören
År 2012 - Salzburg, Österrike

Vid körresan till Salzburg var det en mindre del av kören som hade så dålig närvaro på repen, att det bildades en A- och en B-kör. Denna B-kör stod snällt bredvid och repade, när A-kören briljerade.
Kuriosa: det var även på denna resa som Friedmans uppträdde i en kyrka i centrala Salzburg, kyrkan tog cirka 800 personer - publiken bestod av totalt 5 personer (varav 2 var friedmänningar med halsont, och varav två gick efter halva konserten).

Engagemang
År 2011 - Budapest, Ungern

Det arrangerades en körresa till Budapest, där en i resegruppen som ansvarat för resan ej deltog i resan. Dåvarande dirigent Robin tackade henne i ett tal med de oförglömliga orden “Och [Person X]... Tack för ditt engagemang!”

 

IRA
År 2010

En herre i basstämman uppfattade inte att låten var slut under julkonserten 2010, så när resten av kören blev tyst står en strutgosse och sjunger IRAAA högt och ståtligt. Allt till publikens höga skratt.

Askmoln
År 2009 - Dublin, IRLAND

Friedmans var på körresa till Dublin och hade problem med hemresan då Eyjafjallajökull hade stort vulkaniskt utbrott och ett askmoln ställde in flygresor överallt i Europa. I ett desperat försök att komma hem ändå gjordes det också ett legendariskt “utbrytningsförsök” av en mindre grupp i bil ledd av dirigent. Men en missad färja fick de snällt att vända om och återförenas med resten av kören.

Follow the leader
År 2008

Hyrbil!
ÅR 2007 - Paris, Frankrike

Vid årets körresa hade dirigent tillsammans med några andra i kören idén att ta en hyrbil till Skavsta flygplats. Detta då hyrbilen kunde bokas gratis och det ju verkade vara en billig lösning att komma till flygplatsen. Oturligt nog hamnade dock denna hyrbil i köer och då den i resegruppen som hade körens flygbiljetter satt med i bilen blev det nu "lite" stressigt. Resten av kören hade emellertid lyckats ta sig till flygplatsen och väntade nu spänt vid flygplatsen om flygbiljetterna skulle hinna fram. Tack vare att flyget var försenat hann hyrbilen samt biljetterna fram i sista stund. 

(S)könsång!
År 2006

För Samhällets Bestånd
År 2005

Ålderskvinnor!
År 2004

Tenorpattar
ÅR 2003

TRI-NI-DAD
År 2002

Mmmmm, sprutsås
ÅR 2001

Krauklitz
ÅR 2000

Släck mig

Detta år skulle en av medlemmarna i kören gifta sig. Dessförinnan var det givetvis även dags att anordna en möhippa. Denna anordnades i "Svenska stuntgruppens" lokaler där den blivande bruden fick bära en specialoverall på vilken brinnande trasor fästes på hennes rygg, så det blev ”som att hon brann”. Sen så skulle hon gå några steg med utsträckta armar och säga ”släck mig”.

Plopp

Liseberg

Ica Åre

Ett foto från den legendariska sittning kören hade i ICA Åres personalrum.

Ett foto från den legendariska sittning kören hade i ICA Åres personalrum.

Det var i Åre grunden för den numera legendariska Friedmans ramsan skulle läggas. En medlem i kören hade föräldrar som ägde en ICA butik i Åre. Så när kören var på besök hos denne medlem passade man på att anordna en sittning. Denna hölls då just i ICA Åres personalrum. Sittningen var fantastisk och efter maten fick kören gå in i den nedsläckta butiken och "snatta" lösgodis.